הנחיות מעודכנות בנושא עבודת הנוער
לקראת חופשת הקיץ אנו מתכבדים להביא לידיעתכם את עיקרי הוראות העסקת נוער על פי חוק עבודת נוער, תשי”ג-1953
1. גיל הנוער המועסק
1.1. גיל ההעסקה המותר במהלך חופשה מלימודים: במהלך חופשות רשמיות מלימודים ניתן להעסיק נערים אשר מלאו להם 14 שנים. חופשות רשמיות מלימודים הם בין הייתר: החופש הגדול, חופשת חול המועד פסח, חופשת חנוכה וכיוצ”ב.
1.2. גיל ההעסקה המותר במהלך שנת הלימודים: במהלך שנת הלימודים ניתן להעסיק נערים אשר מלאו להם 16 שנים. עם זאת, חל איסור להעסיק את הנערים בשעות הלימודים. על מנת לוודא שהעסקת הנערים אינה בשעות הלימודים יש לקבל הודעה ממוסד החינוך של הנער בדבר שעות הלימודים של אותו מוסד.
1.3. לסיכום: נערים בגילאי 14 עד 16 יוכלו לעבוד במהלך חופשות רשמיות מלימודים בלבד. לעומת זאת, נערים בגילאי 16 ומעלה יוכלו לעבוד בחופשות רשמיות. העסקת נערים אלה במהלך שנת הלימודים תהיה אפשרית רק לאחר שעות הלימודים, בכפוף למסירת הודעה של מוסד החינוך שבו לומד הנער בדבר שעות הלימודים שלו באותו המוסד.

2. מסמכים מקדימים להעסקת נער
2.1. אישור רפואי: אין להעסיק נער ללא אישור רפואי. האישור הרפואי יתייחס רק למידע הנוגע לכשירות הנער לעבוד ולא יכלול מידע רפואי מעבר לנדרש בדין.
2.2. צילום תעודת זהות: אין להעסיק נער ללא צילום תעודת זהות שלו או צילום תעודת הזהות של הוריו כולל הספח בו מופיעים פרטיו (חובה זו החליפה את החובה הקודמת להוציא פנקס עבודה).
2.3. מעסיק חייב לשמור את האישור הרפואי ואת צילום תעודת הזהות במשך תקופת העסקתו של הנער אצלו ועד שנה לאחר סיום העסקתו. בתום תקופה זו על המעסיק לבער את המסמכים.
3. זמני עבודה מותרים
3.1. אין להעסיק נוער במנוחה שבועית (ליהודי יום המנוחה השבועי הוא יום שבת). אורך המנוחה השבועית היא 36 שעות רצופות. איסור העסקת נוער ביום המנוחה השבועי הוא מוחלט ואין אפשרות לקבל היתר להעסקת נוער במנוחה השבועית.
3.2. אין להעסיק נוער יותר מ – 8 שעות ביום ויותר מ-40 שעות בשבוע. עם זאת, במקומות עבודה בהם שבוע העבודה הוא בן חמישה ימים, ניתן להעסיק בני נוער אשר מלאו להם 16 שנה במשך 9 שעות ביום, ובלבד ששבוע העבודה לא יעלה על 40 שעות שבועיות. יובהר, כי אין להעסיק נוער בשעות נוספות (מעבר ליום עבודה מלא ומעבר לשבוע עבודה מלא).
3.3. אין להעסיק נער מתחת לגיל 16 בשעות שבין 20:00 לבין 08:00.
3.4. אין להעסיק נער מעל גיל 16 בתקופת הלימודים בשעות שבין 22:00 לבין 06:00 (ניתן לקבל היתר להעסקה עד השעה 23:00 במקום שבו עובדים במשמרות).
3.5. יש לתת לנער הפסקה של 14 שעות לפחות בין יום עבודה למשנהו.
3.6. נער שעובד 6 שעות ביום או יותר תופסק עבודתו למשך 45 דקות לפחות (מתוכן לפחות חצי שעה רצופה). ההפסקה לא נכללת במכסת שעות העבודה אלא אם הנער נדרש על ידי מעסיקו להישאר במקום העבודה בעת ההפסקה.3.7. נער זכאי, במהלך יום עבודתו, להפסיק את עבודתו לשם שימוש בחדרי השירותים, בהתאם לצרכיו וזמן זה ייכלל במניין שעות עבודתו. על המעסיק לוודא כי יש חדר שירותים תקין וראוי לשימוש העובדים, במקום העבודה או בקרבתו.
4. שכר הנער
4.1. שכר המינימום של נערים הוא כלדקמן:
השכר השעתי עד גיל 16: | 22.54 ₪ |
השכר השעתי בין גיל 16 לגיל 17: | 24.15 ₪ |
השכר השעתי בין גיל 17 לגיל 18: | 26.73 ₪ |
נער זכאי לתשלום גם עבור תקופת “התלמדות” או תקופת “ניסיון”, ימי הכנה, ישיבות וכיוצ”ב.
4.2. הוצאות נסיעה: נער (אשר אינו מתגורר בסמוך למקום העבודה) זכאי לקבל החזר בגין הוצאות נסיעה עד סכום של 22.60 ש”ח ליום עבודה או כרטיס חופשי חודשי.
4.3. הודעה לעובד: על המעסיק חלה חובה למסור לכל נער שמועסק אצלו הודעה לעובד בדבר תנאי עבודתו וזאת לא יאוחר מ-7 ימים מתחילת העבודה.
4.4. רישום שעות עבודה: חובה על מעסיק לערוך רישום מדויק של שעות העבודה. אם הרישום נעשה באמצעי שאינו מכאני או אלקטרוני (שעון נוכחות) יש לאשר את רישום שעות העבודה בכל יום בחתימה של הנער והמעסיק.
4.5. קנסות ועונשים: אין להטיל על נערים קנסות או עונשים, כל ניכוי מהשכר בגין “קנסות”, “נזקים” וכיוצא באלה אסור.
4.6. מס הכנסה: נער מעל גיל 16 זכאי לנקודת זיכוי אחת נוספת בגין הכנסתו מעבודה.
4.7. ביטוח לאומי: ככלל, נוער עובד פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ומס בריאות. המעסיק חב בתשלום דמי ביטוח לאומי (דמי ביטוח מופחתים 0.48%; דמי ביטוח מלאים 2%).
5. בדיקות התאמה ועבודות אסורות
6.1. אין להעסיק נער בעבודה המתחייבת בדיקות התאמה לפי קביעת שר הכלכלה, ללא בדיקה ואישור שיינתן על ידי “רופא מורשה” – רופא מומחה ברפואה תעסוקתית. יש לערוך בדיקה רפואית חוזרת על-ידי רופא מורשה לפחות אחת לשנה לגבי סוגי העבודות המפורטות בחוק (מדובר בעיקר בעבודות פיזיות או עבודות עם מיכון). שימו לב כי יש לערוך בדיקת התאמה כאשר מדובר בעבודה שהיא “עבודות חקלאות הנמשכות יותר משלושה חודשים ברציפות“. במקביל לבדיקות התאמה יש עבודות שבהן חל איסור להעסיק נער (גם באישור רופא), כגון עבודה עם מכונות ומתקנים, לרבות משור ועבודה עם חומרי הדברה וחומרים מזיקים אחרים וכן הגבלה של משקל שמותר לנער להרים.
6. ענישה בגין אי מילוי הוראות חוק עבודת נוער
6.2. העסקת נוער שלא בהתאם להוראות החוק מהווה עבירה מנהלית ו/או פלילית.
6.3. היבט המנהלי: מעסיק שהפר הוראה מהוראות חוק עבודת נוער עשוי לקבל עיצום כספי. הקנסות במסגרת חוק זה מחולקים לשלושה מדרגים: א. סכום של 5,500 ₪; ב. סכום של 21,990 ₪; ג. סכום של 38,480 ₪. כאשר מדובר במעסיק שהוא תאגיד, חלה חובה על המנהל הכללי העומד בראשו לפקח ולנקוט בכל האמצעים הסבירים למניעת ההפרה. בהתאם לחוק ניתן יהיה להטיל על מעסיק עיצום כספי בשיעור של 25% מסכומי העיצומים אותם ניתן להטיל על התאגיד עצמו (אלא אם המנהל הכללי יוכיח כי עשה כל שניתן כדי למלא את חובתו). התאגיד אינו רשאי לשפות או לבטח את המנהל הכללי ואף לא לשלם במקומו את העיצום הכספי, כך שהמנהל הכללי יידרש לשלם את הכסף מכיסו האישי. כל עיצום כספי שיוטל על מעסיק יפורסם באתר משרד התמ”ת. אין להקל ראש בכלי זה שכן הנזק שעלול להיגרם למעסיק כתוצאה מהפרסום יכול שיהיה כבד מסכום העיצום הכספי.
6.4. היבט הפלילי: החוק קובע כי הפרת הוראות מסוימות מהווה עבירה שהעונש עליה הוא מאסר או קנסות כבדים. אם העבירה בוצעה ע”י תאגיד, העונש הינו כפל הקנס הקבוע לאותה עבירה. כמו כן, החוק מטיל אחריות אישית על נושאי משרה בתאגיד ואף קובע חזקה לפיה נושא משרה הפר את חובתו לפקח ולמנוע עבירות לפי החוק, אלא אם הוכיח כי נהג ללא מחשבה פלילית ורשלנות.
בעמוד האחרון של חוזר זה צירפנו לנוחיותכם טבלה שמרכזת את הכללים הנוגעים להעסקת נוער.
לכל שאלה ו/או התייעצות בעניין ניתן ליצור קשר עם משרדנו.